^Terug naar begin
  
  
  
Get Adobe Flash player

Er was eens... een feest !

 

Miljoenen jaren geleden hadden onze voorouders geen gemakkelijk leven. In de winter leden ze kou, ze kenden hongersnood, moesten zich beschermen tegen wilde dieren, ze vreesden sneeuw, ijs en stormen.

Veel van deze dingen konden ze niet verklaren. Daarom bedachten ze goden, oppermachtige wezens die volgens hen voor alles verantwoordelijk waren.

Zo was er de zonnegod. De mensen dachten dat de zonnegod in de winter verdween omdat ze iets misdaan hadden. Zoals je weet is de zon een uiterst belangrijk hemellichaam : ze is onmisbaar voor alles wat leeft ! Ze geeft ons licht en warmte en ze zorgt ervoor dat planten, fruit en groenten goed kunnen groeien, zodat het als voedsel kan dienen voor mens en dier.

Tijdens de wintermaanden werd het koud, er kwamen donkere tijden.

Om de zon gunstig te stemmen, ging men offers brengen aan de zonnegod. Gedurende de lange wintermaanden, gingen mensen elkaar opzoeken om ruzies bij te leggen. Ze zochten ook steun, troost en hulp bij elkaar.

Toen de zon eindelijk weer terugkwam en de dagen langer werden, ontstaken de mensen grote vreugdevuren !

Ze gebruikten daarvoor dennenbomen.

De dennenboom was voor hen een symbool : een symbool van de hoop op leven. De dennenboom “stierf” immers niet, maar bleef groen. Ook tijdens die donkere, koude wintermaanden.

In de maand december hebben we de kortste dagen…

Op 21 december is de dag het korst en de nacht het langst : deze periode noemen we de winterzonnewende. Dat betekent dat vanaf 22 december de dagen langer worden en de nachten korter. We kunnen dus eigenlijk zeggen dat vanaf die dag, de zon terugkomt.

Even terug naar onze voorouders. Je kan je wel voorstellen hoe blij ze waren toen de zon eindelijk terugkwam ! De winterzonnewende was dus heel belangrijk voor hen. Ze noemden dit het JULVATTERFEEST, of zoals wij, vrijzinnigen het vandaag de dag noemen :

HET JOELFEEST

Alle festiviteiten, met licht, bomen en vuur zijn oude vormen van vreugde voor het nieuwe leven dat de lente brengt.

 

Click to listen highlighted text!